Fascia Therapie
_____
Wat is Fascia?
Laten we eens op een nieuwe manier naar het lichaam te kijken. Niet als een skelet waaraan spieren vastzitten en zich nog ergens organen bevinden. Maar laten we het zien als een flexibel aquarium waarin alle cellen leven. Het aquarium is gemaakt van bindweefselvliezen die een grote hoeveelheid vocht bij elkaar houden, het vocht waarin alle cellen leven en samenwerken. Deze vliezen en het vocht samen noemen we 'fascia'.
De vliezen zijn gemaakt van geweven collageenvezels, dun (zelden dikker dan 1,5 mm) maar wel super sterk, soepel en elastisch. Het vocht is in de vorm van een dunne gel, het universele smeermiddel van het hele lichaam. De gel wordt ook wel interstitiële vloeistof of grondsubstantie genoemd. De vliezen zijn soepel door de aanwezigheid van gel tussen de (collageen)vezels, mits de gel een normale, lage, mate van stroperigheid heeft.
De primaire taken van de fascia zijn het beschermen en voeden van de cellen. Ook voert het de afvalstoffen die alle cellen produceren af. Er is continu productie van nieuwe gel, deze stroomt, pikt afvalstoffen op van tussen de cellen, verzamelt zich in lymfevaten en voert alles af. Dit is een uitermate belangrijk proces. Zonder dit proces zou de gel snel vervuilen en zouden de cellen minder goed gaan functioneren en uiteindelijk sterven. Vergelijk maar met hoe een stad er uit ziet als de vuilophaaldienst een week gestaakt heeft.
De gel heeft vrijwel dezelfde samenstelling als het vocht in je gewrichten en zorgt ervoor dat alle spieren, organen en zenuwen wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Als het koud is, wordt de gel wat dikker, zodat bewegen wat moeilijker gaat. En bij warmte, wordt de gel juist meer vloeibaar en gaat het bewegen makkelijker. De 'warming up' die je doet voor een training zorgt er voor dat je soepel kan bewegen en de kans op blessures kleiner wordt. Dit heeft waarschijnlijk meer te maken met de verandering van de gel dan van de spieren.
(Bron: https://www.pijn.fit/fascia)
Lichamelijk onderzoek
Omdat fascia/bindweefsel zich overal in het hele lichaam bevindt en alles met elkaar verbindt, kijk ik bij het onderzoek niet alleen naar de regio van je klachten. Juist door naar de houding en de bewegingsmogelijkheden van je gehele lichaam te kijken, kun je (terugkerende) klachten vaak verklaren.
Behandeling
Bij de behandeling van je klachten gebruik ik in eerste instantie vaak manuele technieken. Die zijn erop gericht om triggerpoints en spanningen in de fascia aan te pakken.
Ook maak ik gebruik van fascia-tools, zoals hieronder op de foto en laat ik je rollen met een 'fasciaballetje' (grote stuiterbal) om het bindweefsel soepeler te maken.
Als de invloed van lokale stoornissen minder wordt, en je minder pijn ervaart en beter kunt bewegen, komen daar ook oefeningen bij. Die oefeningen helpen je soepeler te worden en te blijven, maar zorgen er ook voor dat je meer bewust wordt van je manier van bewegen.
Klinkt bovenstaande logisch voor jou en denk je dat fasciatherapie iets kan betekenen voor jouw klachten, neem dan contact met me op voor meer informatie of maak meteen een afspraak.