top of page
Fascia Therapie

Wat is Fascia? 

Fascia is één groot 3 dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam, een soort wetsuit of schaatspak, dat iedereen onder de huid draagt. Het loopt van je kruin tot je tenen en van je huid tot in het bot. 

Fascia is heel belangrijk bij het overbrengen van duw- en trekkrachten in het lichaam. De vloeistof tussen de verschillende fascia lagen zorgt ervoor dat we wrijvingsloos kunnen bewegen, net als de gewrichtssmeer in bijvoorbeeld je knie.

 

Als fascia verkleefd is, door bijvoorbeeld een ontsteking, litteken of een zittend bestaan, kan dat effect hebben op je bewegingsmogelijkheden. Gelukkig kun je deze verklevingen goed behandelen en trainen.

Kijk hier voor meer info over fascia. 

Lichamelijk onderzoek

Omdat fascia/bindweefsel door het hele lichaam loopt en alles met elkaar verbindt, kijk ik bij het onderzoek niet alleen naar de regio van je klachten. Juist door naar de stand en de bewegingsmogelijkheden van het gehele lichaam te kijken, kun je (terugkerende) klachten vaak verklaren. 

Behandeling

Bij de behandeling van je klachten gebruik ik in eerste instantie vaak manuele technieken. Die zijn erop gericht om triggerpoints en spanningen in de fascia aan te pakken.

Ook maak ik gebruik van fascia-tools, zoals hiernaast op de foto en laat ik je thuis rollen met een 'fasciaballetje' (grote stuiterbal) om het bindweefsel soepeler te maken.

 

Als de invloed van lokale stoornissen minder wordt, en je minder pijn ervaart en beter kunt bewegen, komen daar ook oefeningen bij. Die oefeningen helpen je soepeler te worden en te blijven, maar zorgen er ook voor dat je meer bewust wordt van je manier van bewegen.  

 

Klinkt bovenstaande logisch voor jou en denk je dat fasciatherapie iets kan betekenen voor jouw klachten, neem dan contact met me op voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

DSC01838_edited.jpg
DSC01858_edited.jpg
DSC01849.jpg
bottom of page