Fascia Therapie

Wat is Fascia? 

Fascia is een onderdeel van het bewegingsapparaat net als spieren. Het is - kort door de bocht gezegd - het weefsel tussen en rondom de spieren, botten, zenuwbanen, bloedvaten en de organen. Fascia zag men in het verleden  als een soort 'verpakkingsmateriaal' van het menselijk lichaam, niet meer. Dat is inmiddels wel veranderd, wetenschappers en andere belangstellenden doen  tegenwoordig veel onderzoek naar de functie en de eigenschappen van fascia en er wordt regelmatig over gepubliceerd.

Bewegen en fascia

Spieren zorgen niet alleen voor de beweging, maar ook fascia speelt daar een belangrijke rol in.
Fascia is een veerkrachtig elastisch weefsel dat je helpt bewegingen te maken. Een kangoeroe die grote sprongen maakt, kan die sprongen niet alleen op spierkracht maken, maar gebruikt hiervoor ook de veerkracht van de fascia. Ook de mens gebruikt de fascia om te bewegen, zowel in sport als in het dagelijks leven. Als je fascia niet goed functioneert, kan dat bewegen moeilijker maken en tot pijnklachten lijden.

 
De structuur van fascia

Fascia bestaat voor ongeveer twee derde uit water. Het ziet er een beetje uit als een spinnenweb. In de draden van dit web zit het water. Als je gaat stretchen of belasten word het water in dat gebied weggedrukt, als je weer loslaat stroomt het water weer terug, een beetje zoals in een spons die je uitwringt en daarna weer onder de kraan houd zodat deze weer volume krijgt. Is de spons uitgedroogd dan kan je hem niet goed gebruiken. Houd je hem onder de kraan dan neemt hij het water niet op, pas als je erin knijpt wordt het water weer opgenomen. Zo werkt dat ook ongeveer met fascia. Het is belangrijk dat, naast beweging, je lichaam voldoende gehydrateerd is voor een gezond werkende fascia.

Fascia kun je zien als een groot verbindend netwerk in je lichaam, vergelijk het bijvoorbeeld met een schaatspak of een wetsuit. Als je fascia op de ene plek niet goed functioneert, dan heeft dat effect op andere plekken in je lichaam. Zit de fascia onder je voet of bij je kuiten vast dan heeft dat bijvoorbeeld een uitwerking op de lijn langs de achterkant van je benen, je rug en je nek. Gelukkig kunnen deze plekken waar de Fascia vast zit, goed behandeld worden. Daarnaast kun je je fascia ook trainen.

 

 

 

Heb je last van stijfheid, kan je niet alle bewegingen meer zo makkelijk maken als een aantal jaar geleden, heb je pijnklachten of bewegingsklachten, neem dan contact met me op voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

Locatie                                                  

Hendrik Casimirstraat 151                       

3136 BD  Vlaardingen                               

Tel: 06 24 42 22 92                                     

E-mail: info@fysiotherapievanderstruis.nl

Openingstijden

Maandag     12:00 - 20:15 uur

Woensdag     9:00 - 17:15 uur

Donderdag    9:00 - 20:15 uur

Registratie

B.I.G. register: 19916246604

CKR: 403135​​

AGB onderneming: 04090327

AGB zorgverlener: 04123365

Kvk: 63338645

Aangesloten bij

Stuur een bericht