top of page
BPPD 
_____
 

Wat is BPPD?

BPPD is een positieduizeligheid. Bij positieduizeligheid krijgt je een aanval van draaiduizeligheid als je hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Een aanval van duizeligheid duurt hooguit 1 minuut en gaat vanzelf over. Het kan lijken alsof alles om je heen beweegt. Tijdens een aanval kun je misselijk zijn en overgeven. Bij langzame bewegingen van je hoofd word je meestal niet duizelig. Positieduizeligheid is vervelend, maar een periode met aanvallen van draaiduizeligheid gaat altijd binnen 4 weken vanzelf over.

Hoe ontstaat positieduizeligheid?

Positieduizeligheid heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. Onderzoekers denken dat positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst. Dat kan gebeuren ook zonder duidelijke oorzaak.

Evenwichtsorgaan.png

Evenwichtsorgaan

Behandeling van positieduizeligheid

De fysiotherapeut kan de Epley-beweging met je doen. De Epley-beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst  naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. Als dat lukt ben je daarna minder duizelig. Vaak hoeft de behandelaar de Epley-beweging maar 1 keer met je te doen om de duizeligheid te verminderen of te stoppen. De Epley-beweging duurt ongeveer 2 minuten. Bij de helft van de mensen met positieduizeligheid helpt deze behandeling. (www.thuisarts.nl)

epleycircle.gif

Epley beweging

Ben je benieuwd of deze behandeling ook iets kan betekenen bij jouw klacht? Neem dan contact met me op voor meer informatie of maak meteen een afspraak.

bottom of page